•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Február 23-án egy New York-i idősek otthonában elhunyt Ira Gitler, a második világháború utáni amerikai jazzújságírás egyik veteránja. Kilencvenéves volt.
Gitler volt az egyik első szakíró, aki szembenézett a bebop jelentőségével. Az irányzat kialakulását tárgyalja mérföldkőnek számító kötete, a Swing to Bop: An Oral History of the Transition in Jazz in the 1940s (1985).
Hírnevét lemezborítók magyarázó szövegeivel alapozta meg. Az 1950-es években a Prestige Records kiadványainak hátsó borítóján többnyire ő írta az információkat, így sokakat ő ismertetett meg Miles Davis, John Coltrane, Thelonious Monk, Sonny Rollins és más nagy muzsikusok zenéjével. Gitler producerként is dolgozott e kiadónál. Nat Hentoff és Ralph Gleason mellett talán ő volt a modern amerikai jazzújságírás legjelentősebb alakja. Gitler volt az első, aki Coltrane munkásságát elemezte a DownBeat hasábjain – ő lett 1960-ban a magazin New York-i szerkesztője. De számos cikket írt más jazzlapokba is. 1954-ben együtt munkálkodott Leonard Feather brit származású kritikussal az Encyclopedia of Jazz című kiadványon, majd évtizedekkel később, Feather halálát követően Gitler maga jelentette meg a könyv legfrissebb változatát 1999-ben.

embed video plugin powered by Union Development