•  

  •  

  •  

  •  

  •  

Július 6-án Rio de Janeiroi otthonában elhunyt a brazil jazz és a bossa nova talán legikonikusabb alakja, João Gilberto. A muzsikus nyolcvannyolc éves volt.
Gilberto Antonio Carlos Jobim és Vinícius de Moraes segédletével teremtette meg a bossa novát az 50-es évek végén. Többek szerint 1959-es Chega de Saudade című közös számuk volt az első bossa nova felvétel a világon. Gilberto varázsának két alapeleme lágy baritonja és finom gitárkísérete volt.
Az énekes/gitáros Amerikába költözött, és mintegy húsz éven át ott lépett fel vezető amerikai jazzistákkal. 1980-ban tért vissza hazájába. A 2000-es évek derekáig rendszeresen fellépett, de alapvetően visszavonult életet élt és kevés lemezfelvételt készített.
Gilberto 1931. június 10-én született Brazília Bahia államában. Tizennégy éves korában kapta meg első gitárját. Évekkel később kimaradt az iskolából a zenészi karrier kedvéért. Rióban 1952-ben elkészült első kislemeze, de klubokban nem akart játszani, zavarta a nagy zaj. Néhány éves kényszerszünet után 1957-ben tért vissza Rióba, voltaképpeni pályája ekkor kezdődött. 1958-ban elkészült a Chega de Saudade első változata, melyen Gilberto gitáron kíséri Elizete Cardoso énekesnőt. Néhány hónappal később Gilberto elkészítette az újabb – saját – változatot. A bossa nova sikere következtében Gilberto 1962-ben meghívást kapott a Carnegie Hallba egy fellépésre. Egy évvel kséőbb feleségével, Jobimmal és Stan Getz szaxofonossal elkészítette szeminális bossa nova albumát. A lemezen felhangzó The Girl from Ipanema világsláger lett.
Gilberto a következő években más nagy amerikai sztárokkal is készített felvételeket: Herbie Mann és Gary Burton a legismertebbek közülük. Házassága 1965-ben tönkrement, és még abban az évben elvette feleségül Miúcha brazil énekesnőt. Alkalmanként a továbbiakban is készített saját lemezeket, például 2002-ben a João Voz e Violão-t. Legszívesebben élő albumokat jelentetett meg. Brazíliába való visszatérése után a fiatalabb nemzedékek dalait is műsorára tűzte. Első otthoni lemezén feltűnik Gilberto Gil és Maria Bethânia.

embed video plugin powered by Union Development